Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Ávila & Segovia

Авила е град в Испания, столица на едноименната провинция. В днешни дни е запазен като типичен пример за средновековно крепостно населено място.

Крепостната стена на Авила е обявена през 1985 за Световно културно наследство на ЮНЕСКО. Дълга е повече от 2.5 км и има 88 кули и 9 врати.

 

 

По време на Реконкистата, градът дълго време е на „фронтовата линия“, преминавайки ту в ръцете на маврите, ту в ръцете на християните. След 11 век, Авила окончателно преминава в ръцете на последните, които вдигат високи крепостни стени около целия град.

 

 

Внушителната катедралата „Салвадор де Авила“, строена през 11-14 век е първата готическа катедрала в Испания. За образец е служилата базиликата в Сен Дьони.

 

 

В града и околностите има и много запазени средновековни замъци и манастири.

 

 

В януарския ден почти нямаше туристи, но поне Слънцето ни съпроводи на кратката разходка от Авила към Сеговия.

 

 

Сеговия (на испански Segovia) се явява административен център на едноименната провинция Сеговия в Кастилия и Леон. Разположена е на 90 км от Мадрид на скалисто възвишение между реките Ересма и Кламорес. Заедно с Толедо и Авила е един от трите най-известни древни градове около Мадрид.

 

 

Градът е основан през 80 г. пр. н. е. от римляните. Между 714 и 1085 години, се намира във владение на маврите, след което бива превзет от Алфонс VI Кастилски, ставайки резиденция през следващите 2 века.

 

 

Интересното за мен беше да видя един истински замък, почти като тези от приказките. Алкасар де Сеговия (на испански: Alcázar de Segovia) е дворец-крепост на испанските крале в историческата част на град Сеговия (област Кастилия и Леон, Испания). Разположен е на скала, на водослива на реките Ересма и Кламорес, близо до планинския масив Гуадарама (част от Кордилера Сентрал).

 

 

Разположението му върху скала го прави един от най-красивите дворци в Испания. Алкасарът е строен за крепост, но успява да стане дворец, държавен затвор и кралска артилерийска академия.

 

 

Днес, замъкът е туристическа забележителност и на покрива на внушителната крепост се разкрива зашеметителна гледка.

 

 

Доста различна е атмосферата от българските старинни градове и това, което имаме като история и архитектурни паметници. Във вътрешността на замъка са изложени множество старинни картини, доспехи, рицарски принадлежности, дрехи и типични предмети от миналото.

 

 

И все пак, туристическите разходки не са най-силната ни страна 🙂

 

 


Още публикации:

 

2 коментара

  1. Росица

    Авила е красиво градче, но аз просто обожавам Сеговия

  2. Диди

    Наистина сравнена с великолепието на Сеговия изглежда като „градче“ 🙂

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design