Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Богато ризото с шийтаке и червен боб

 

 

 

 

Много харесвам гъби Шийтаке, а месестата им структура и богат вкус могат да направят и най-семплото ястие екзотично и привлекателно. Разбира се, предпочитам сурови, но по-рядко се намират, не е лош сушеният вариант, а някои български производители ги предлагат и консервирани, с различни видове добавки.

Честно казано рядко готвя ориз и още по-рядко успявам да уцеля правилното време за варене или готвене, колкото и просто да изглежда това упражнение – не е. Но когато се случи добавям богат арсенал от зеленчуци или други съставки, оризът не е претенциозен на вкус и върви добре общо взето с почти всичко, което можете да сготвите. Ориз с гъби е едно съвсем традиционно вегетарианско ястие, което (ако ви е омръзнало) съвсем лесно може да обогатите с палитра от цветове.

Обикновено накисвам и сварявам отделно ориза до непълно омекване. Измива се и се оставя да се отцеди.

В дълбок уок тиган се готви много лесно – изпитано във всякакви форми от леко изпичане на ядки до … гъсти бульони или супи. В случая гъбките се почистват и нарязват на ленти, чудесни са пресни с малко мазнина и сол/пипер до лек златист загар в дъното на тигана. Когато се задушат в мазнината добавяваме всичко останало – отцеденият ориз, който не е напълно сготвен, червен боб (от консерва) и пресни зеленчуци по избор. Добавя се вода, която да покрие ориза и всичко се задушава до пълното омекване на зърната.

В случая възможностите са безкрайни – може да добавяте пресни тиквички, сладки чушки, моркови, пресен лук, спанак или други зеленолистни. Обикновено подправям с пипер меланж, сушени зелени подправки, конопено семе или сусам. Рядко използвам сол, в минимални количества.

Поднесете ориза топъл като върни идеално с пресен лук и хубаво червено вино или розе. 😉


Още публикации:

 

Няма коментари

...

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design