Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Ахимса

 

Знаете ли, че 1-ви Октомври се води световен ден на вегетарианството? По принцип не виждам много смисъл от честване на нещо, което правиш всеки ден така или иначе, но ми се иска да кажа нещо по въпроса. Нали забелязвате, че facebook е така любезен да ни припомня какво точно сме правили преди 3-4-6 години.. отварям си аз моята история и гледам основно постове за вегетарианство и веганство. Досадна работа. Нищо чудно, че още преди години ме поизтриха хора, с които сме били приятели години наред .. преди ерата на facebook 😀 . На мен самата ми стана досадно и от години съм се поспряла, освен някоя и друга рецепта, знам ли, изпускам се. Не вярвам, че съм от хората, които проповядват как да живеят другите – ако някой се е почувствал така, моля да бъда извинена. В това няма никаква полза.
И въобще, въпроса не е кой какво яде, очевидно, че пазарът е разглезен, за да ни презадоволи – всеки си има глава на раменете да мисли и пари в джоба, да харчи.
Въпросът е с ежедневните си решения и действия да си даваме сметка за причините и следствията на нашите избори. Въпросът е да се попитаме какво ни различава от животните; какво е нещото, накарало ни от пещерняци да се превърнем в разумни същества, които строят пътища, машини и сгради. Изобщо разумни ли сме? Какво правим с природата, защо избиваме всичко живо, изобщо нужно ли е това?
Въпросът е да се запитаме изпитваме ли състрадание и съчувствие към по-слабите, независимо дали това е животно, дете или дори някой като нас, но просто в по-кофти период от живота си.
Въпросът е защо приемаме животните за наши роби, за вещи, за собственост? Банално достатъчно, но не смятам, че животът има цена.
Аз никога не съм приемала вегетарианството за някаква диета, мода или прищявка. Приемала съм го като естествено продължение на всички онези въпроси, които изброих по-горе. И още много.
Бъдете здрави.

 

 

12049120_1061057613905127_5748280428032038948_n

 

 

снимка: http://www.findingvegan.com/sun-dried-tomato-basil-vegan-arancini/


Още публикации:

 

Няма коментари

...

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design