Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Сайтан

 

Сайтанът (на англ.: “seitan”) е храна от пшеничен глутен. Той се приготвя като от тестото, направено от брашно и вода, се отмие нишестето, за да остане само глутенът.

Името сайтан идва от  поддръжниците на макробиотичното хранене, които популяризират тази глутенова храна на Запад. Произходът на сайтана се свързва с Китай. Една история приписва създаването на сайтана на готвачи на китайския император, които искали да направят храна, наподобяваща на вид и вкус месо, за вегетарианската седмица на императора.

Приготвен, сайтанът наистина малко наподобява месо, но за разлика от него не е отнеман живот за добиването му, не съдържа токсини и не замърсява физическото ни и душевно здраве.

Източник: Ековеге


Още публикации:

 

2 коментара

  1. Daria

    Не изглежда никак добре, има вид на мазно пържено. Колкото до това, дали е отнет живот за добиването му – а какво ще стане когато изпасем всичките треволяци на света – говедата така или иначе ще си умрат от глад.

  2. Диди

    Не е пържено, а видът е въпрос на вкус. Когато се комбинира с други храни, може да изглежда по съвсем различен начин, но разбира се човек си преценява дали изобщо да използва този продукт.
    Колкото до долният Ви коментар – знаем, че в животновъдството всички животни са от изкуствено поддържани популации с точно определени количества храна и така нататък. Малко е подигравателно изказването, че „пасем“ каквото и да е.

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design