Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Colour of Cinnamon на гости на Зелена Земя

 

Здравейте!

Преди няколко дни с любезното съдействие на магазин Зелена Земя направихме една кулинарна среща, на която разказах малко повече за идеята на сайта, за нещата, които ме вдъхновяват и радват; и разбира се всичко това беше съпроводено от скромна дегустация, доколкото времето и пространството позволяваше. 🙂

 

 

Искам отново да благодаря на всички, които дойдоха и слушаха внимателно. 🙂 И да ви напиша кратки рецепти за платата, които приготвих, защото абсолютно всичко свърши благодарение на гостите дори и оставайки малко след работно време 😉 което може само да ме радва, че ви е харесало.

 

 

Идеята ми беше да приготвя три вида различни плата като покажа, че растителната храна е безкрайна в разнообразието си като свободно можем да се движим между двете крайности на по-достъпна, местна, сезонна, а и по-евтина храна, която би била подходяща за ежедневна употреба; и една алтернатива за по-екзотична, нетрадиционна и включваща продукти от различни точки на света, която би могла да се приготви за по-редки и специални случаи така че да не наторваме много бюджета си и ежедвневните ангажименти. Третото плато беше нещо като десерт, разбира се много сладко, но сурово, без добавена захар, без животински продукти и напълно достъпно и лесно за приготвяне.

 

 

Нямам обяснение защо не намерих снимка на хапките с бобения пастет, но да речем, че Живко ще бъде модел и доказателство за съществуването му. 😉 Сварих едър, гигантски боб – бял и кафяв – и направих пастет от него заедно с домашни сушени чушки и сух джоджен. Разбира се, рецептата търпи подобрения и добавки, но реших да не прекалявам с излишни подправки или мазнина. Намазах пастета върху квасен ръжен хляб и нарязах мариновани домашни чушки с различен цвят и големина. Тук казвам домашни не защото самите зеленчуци са от собствена градина, а защото родителите ми по принцип живеят в Козлодуй и всяко лято сами приготвят голяма част от зимнината ни – домати за готвене, туршии, най-различни лютивки или компоти. Та това беше идеята за едно простичко и местно ястие, което става бързо и лесно буквално с подръчни продукти и подправки (разбира се – бързо, ако не включваме варенето на боба, защото този път предпочетох да не използвам консерва).

 

 

Идеята ми за едно малко по-завъртяно и специфично ястие се роди докато разглеждах какви продукти са ми останали по шкафовете и видях, че имам пакетче кедрови ядки и така нареченото „мисо“ или ферментирала соева паста. Самите хапки представляват пълнени сушени домати с така нареченото от мен гурме топено сирене от мисо и ядки.

Пастета се прави от сурови белени слънчогледови семки и малко кедрови ядки горе-долу в  съотношение 3:1 като семето е добре да бъде накиснато във вода за няколко часа предварително. След това меля всичко в блендер заедно с мисото и пресен спанак за аромат и цвят. По желание може да се добави още сол, лимон или други подправки. Самите домати също накиснах за малко във вода за да омекнат и гарнирах със свеж магданоз. Точно толкова лесно е!

 

 

Нещото, което обаче несъмнено се хареса на всички, се оказа изключително просто и лесно за приготвяне. Просто купих една кутия пресни натурални фурми, махнах костилката и ги разрязох по средата. Така получените лодки напълних с натурален сусамов тахан и поръсих с рожков и канела. Това е! Нищо сложно, скъпо или трудно за намиране. А колко си подхождат фурми със канела… ❤

 

 

Хубав уикенд от мен с пожелание за повече поводи за ееееееей-такива големи усмивки! 😀


Още публикации:

 

3 коментара

  1. Михаела

    Благодаря ти за срещата, думите и цветните преживявания, Диана! Страхотно е да виждаш съмишленици. До скоро!

  2. Шарена Сол

    ястията изглеждат страхотно!

  3. Диди

    Благодаря ви! 🙂

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design