Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Часът на Земята

Въпреки че традиционното събитие „Часът на Земята“ се провежда в целия свят през март месец, разглеждайки стари снимки си припомних идеята, че всеки ден можем и дори трябва да си припомняме за „часа“ на Земята. Или с други думи, да помислим за малките неща, които биха могли да се превърнат в ежедневие и да доведат до голяма промяна.

 

 

Ето някои съвсем прости идеи, които се старая да практикувам в ежедневието си, с идеята да се спестят ресурси, да се рециклират материалите и не на последно място да намалим месечните си сметки за консумативи.

 • Гасете лампите в помещения, които не ползвате.

Може да звучи съвсем логично, но хората често забравят светнато в коридора, банята или терасата. За всеки случай хвърляйте по едно око преди да излезнете от дома.

 • Спрете водата докато си миете зъбите.

Дори да признаете, че е чиста загуба на вода, голяма част от хората всъщност не спират кранчето докато си мият зъбите. Дори да говорим за секунди от времето, помислете си какво количество питейна вода изтича ден след ден.

 

 

 • Изолирайте дома.

Ако имате възможност да отделите средства, не се колебайте да сложите нова дограма и топлоизолация (например корк). Задържа осезаемо топлината през студените месеци, а лятото поддържа поносима температура.

 • Пуснете пералнята на бърза програма.

Ако дрехите ви могат да се изперат за 30 минути, защо тогава да хабим ток и вода за 60 минути? Ако не става въпрос за силно замърсени тъкани, винаги използвам кратката програма.

 

 

 • Използвайте био разградими препарати за дома.

На пазара вече се предлагат известно количество био почистващи препарати на основата на натурални съставки, които не замърсяват почвата и водата с тежка битова химия, която масово се продава по магазините. Всъщност, колкото по-просто, толкова по-добре.

 • Носете си чантичка за пазар.

Ако просто всеки път я забравяте, закачете една хартиена торба до вратата. Дори да излезнете за един хляб винаги е по-добър вариант от найлоново пликче.

 

 

 • Събирайте опаковките разделно.

Не е трудно. Вкъщи държа два големи плика за пластмаса и хартия. Въпрос на навик е да се научите да ги изхвърляте разделно.

 • Използвайте кана за филтриране на вода.

С този трик ще си спестите хилядите досадни пластмасови бутилки от минерална вода. Ако не харесвате водата от чешмата, една кана с презареждащи се филтри помага в домакинството.

 

 

 • Спете на по-ниска температура.

Това е въпросът, с който имах най-голяма трудност, защото не понасям студа. Но едно (или две) по-сериозни одеала през зимата ще се отразят положително на сметката ви за ток/парно, както и на комфортния ви сън.

 • Купете си енергоспестяващи крушки.

Издържат буквално години, дори не помня кога за последно сменяхме нашите.

 

 

 • Инвестирайте в техника.

Така нареченият енергиен клас А при домакинските уреди може и да изглежда скъп на пръв поглед, но помислете за електроенергията, природата и неизбежните сметки за ток всеки месец.

 • Използвайте тенджера под налягане.

Не знам енергийно какво количество електричество се хаби при традиционното готвене (в случая варене), но е факт, че в тенджера под налягане процеса се случва значително по-бързо. Случвало ми се е да варя в обикновена тенджера боб с часове и на всичкото отгоре да не се свари добре. Под налягане съкращавате времето 2 или 3 пъти.

 

 

Сигурна съм, че има още много идеи, за които в момента не се сещам. А какви са вашите?

* снимки: Часът на Земята, Народен Театър 2009 г.

 


Още публикации:

 

6 коментара

 1. Вал

  Аз използвам само естествени материи в облеклото и бита, избягвам да пазарувам полиестер и всякакви изкуствени „пластмасови неща“ особенно от магазините “ Всичко по 1 лев“. Още с влизането в такива магазини, миризмата е доста неприятна.

  За изпирането на петна по дрехите, ползвам обикновен домашен селски сапун, не употребявам скъпи и вносни препарати.

  В козметиката не ползвам скъпи кремове, а предпочитам домашно приготвените маски за коса и лице и естествените масла.

  Използвам естествената слънчева светлина за здравословни бани и тен, смятам че солариумите са вредни за човека.

  Свела съм гледането на телевизия почти до нула, вечер преди заспиване слушам приятна музика или чета.

  Подарявам дрехи и други неща, който не ползвам на хора, които
  имат нужда от тях.

  И естествено проветрявам често помещенията, имам красиви цветя в тях, които ме зареждат с кислород и са радост за душата и очите.

  Това от мен за сега, желая ти прекрасен ден..

 2. Диди

  Благодаря ти Вал!

  Каза за сапуна, но не използваш ли пералня? Вярно е, че био продуктите са малко по-скъпи, но не знам с какво да заменя препаратите за плочки, мивки и т.н. – за тях купувам биоразградими течни препарати. Също и течен препарат за пране, био. Като се разпредели във времето не излиза толкова скъпо.

  Аз също имам цветя, но наскоро в почвата им се появиха мушици, които доста дразнят вътре в стаята. Чудя се от къде се появиха и как да ги премахна.

 3. Вал

  Здравей, Диди!
  Ползвам пералня, но дрехите, които са по зацапани изпирам на ръка с домашен сапун. Като не използвам Вениш и разни други по-силни препарати.

  Относно цветята, трябва да се поразкопае малко почвата, след като се полеят да изсъхнат добре(тоест да не се поливат често, като изсъхне напълно-тогава, и в чинииката отдолу да не остава вода). Мушичките идват от прекаленото поливане(влагата). Надявам се, че съм ти била полезна.

  Пиши каква паста за зъби използваш, аз използвам хомеопатична – Билка.
  Приятна вечер и благодаря за полезната информация!

 4. Диди

  Звучи логично, ще пробвам да ги изсуша малко.

  Паста ползвам Urtekram сега, био. Bilka ми допада като вкус и цена, но нямам представа дали тестват върху животни. Силно се надявам, че не.
  http://www.pazaruvai-lesno.bg/view_product.php?pid=60920

  Ръчно направените сапуни също са много приятни и издържат доста дълго време дори и при ежедневна употреба.

 5. Вал

  Благодаря за отговора.
  В София има много Биомагазини.
  Продуктите са доста скъпи за съжаление за нашия стандарт.
  Лично аз не всичко мога да си позволя, но се надявам за в бъдеще да са още пове4е и да са достъпни за пове4е хора!
  Хубав ден и приятен уикенд!

 6. Диди

  Зависи какви са ти представите за „скъпо“. 🙂 Аз купувам доста био варива, бобови, семена за покълване и др,, които се използват доста дълго време. С един пакет киноа мога да наготвя 3-4 пъти за двама човека.
  Ще бъдат достъпни ако повече хора си купуват, така както е и в Западна Европа.
  Въпрос на приоритети 🙂

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design