Highslide for Wordpress Plugin
BulgarianEnglishSpanish

Храна за човека

Често пъти в споровете на тема храна чуваме твърдението: „Човекът е всеядно същество и от векове насам се е хранил с месо и животински продукти, защото така е оцелял при неблагоприятните условия“. Или нещо от рода на: „Хората отглеждат и убиват животни за храна и кожи, когато не са в благоприятни условия и няма друго за ядене“.

Добре. Със сигурност човек се е научил да ловува по принуда и да използва интелекта си, за да създаде и изработи оръжия и капани за животните. Но в 21 век говорим ли за оцеляване и надмощие на по-силния? Все още е така в някои по-отдалечени краища на света, но дума да не става за нашите ширини и то в днешно време.

 

 

Дали сме всеядни е доста спорен въпрос и дори медицината не иска да признае каква точно физиология притежаваме. Това, че можем да изядем нещо, не значи, че би трябвало да го ядем, нали. Така например можем да ядем и пясък, хартия, тапети, плат.. но никой не го прави и не би ни донесло никаква полза. Дори да приемем, че сме всеядни, защо тогава природата е измислила човешката анатомия по този съвършен начин, който няма нищо общо с инстинкта и физиологията на дивите хищници? За мен днешната масова диета е един доста извратен поглед върху това, което природата ни е предложила за наша храна и енергия. За мен приетата норма да се храниш с месо и млечни продукти по 2-3 пъти на ден, силно рафинирана, множество пъти преработена храна без почти никаква хранително стойност е равносилно на това да се отречеш от самата природа, да се отречеш от себе си.

 

 

И за да не съм голословна, прилагам кратка сравнителна таблица на физиологията на месоядни, растителноядни и човек. В тази връзка винаги се сещам за класическия пример – дайте на едно малко дете пухкаво зайче и сочна, зряла ябълка. С кое ще се заиграе и кое ще изяде? Все пак казват, интуицията не лъже 🙂

 

 

Месоядни: Имат остри предни резци за разкъсване на месото.

Растителноядни: Имат тъпи резци.

Човек: Имат тъпи резци.

Месоядни: Имат много слабо развити слюнни жлези, тъй като месото не се нуждае от предварително храносмилане.

Растителноядни: Добре развити слюнни жлези, необходими за предварително храносмилане на зърнени храни и плодове.

Човек: Добре развити слюнни жлези, необходими за предварително храносмилане на зърнени храни и плодове.

 

 

Месоядни: Кисела слюнка, несъдържаща питалин, който е необходим за предварително храносмилане на зърнени и плодове.

Растителноядни: Алкална слюнка, съдържаща питалин, който е необходим за предварително храносмилане на зърнени и плодове.

Човек: Алкална слюнка, съдържаща питалин, който е необходим за предварително храносмилане на зърнени и плодове.

Месоядни: Нямат плоски кътници, необходими за предъвкването на храната.

Растителноядни: Имат плоски кътници, необходими за стриването на храната.

Човек: Имат плоски кътници, необходими за стриването на храната.

 

 

Месоядни: Силна солна киселина в стомаха, необходима за изядените месо и кости.

Растителноядни: Солната киселина в стомаха е десет пъти по-слаба от тази при месоядните.

Човек: Солната киселина в стомаха е десет пъти по-слаба от тази при месоядните.

Месоядни: Стомашният тракт е само три пъти по-дълъг от тялото и позволява гниещото месо бързо да бъде изхвърлено от тялото.

Растителноядни: Стомашният тракт е шест до десет пъти по-дълъг от тялото (растителната храна се разлага много по-бавно от месната, затова може да стои по-дълго в червата).

Човек: Стомашният тракт е шест пъти по-дълъг от тялото.

 

.

А вие къде откривате себе си?


Още публикации:

 

7 коментара

 1. Ваня

  точно така, точно така!!!
  Диди, веднага го поствам! Само дето някои месоядни няма и да си направят труда да го прочетат…

 2. Диди

  Таблицата я има на много места в интернет, в книгите; виждала съм я още преди доста години. А и никак не е трудно сами да видим и да помислим над разликите. Не случайно повечето хора се гнусят от сурово и кърваво месо и се отвращават от самия акт на убийството. Защото е неестествено! И няма как да носи удоволствие на психично здравия човек. Това е най-неестественото нещо в света.
  Примерно виждам как котарака ми следи птичките през прозореца. Позата, концентрацията, погледа… това е инстинкт, който човек никога няма да има и не е имал, точно защото животните действат така несъзнателно, с една точно определена „програма“. По-естествено за нас би било да се наслаждаваме на песента на птиците или да им завиждаме за крилата.. но не и да ги разкъсаме за удоволствие. Не че имаме с какво изобщо.

 3. Петко

  Прочетох го , заедно с няколко подобни статии . Никой не твърди , че сме месоядни , а просто всеядни , което се избягва да се спомене в тази и подобните на нея статии . Може да не приличаме на мечката , обаче дори веганите не могат да отрекат , че приличаме на маймуните и най-вече на човекоподбните , от които всички са масово всеядни , с изключение на горилата , която има много силно развита долна челюст , за да предъвква всичката растителна храна . Подобна челюст са имали и хората , но тя е изчезнала след като са почнали да готвят храната си и да ядат месо . Хората са било предимно растителноядни , но са станали всеядни по ред причина . Хората са много млад вид , който далеч не е стигнал границата си на развитие и това , че сме почнали да използваме нови източници на храна , но не можем да ги усвояваме както трябва все още , не значи че трябва да ги спрем , на практика това си е крачка назад в еволюцията . Остава и китовете да се върнат на сушата . Хората са имали в най-добрия случай 100 000 години да се развият като всеядни , което си е нищо от еволюционна гледна точка . Целта на всеки вид е да оцелява , колкото повече видове храна може да ползва , толкова по-добре . Веганите искат да ограничат голяма част от тази храна , някак си не изглежда естествено според мен . После пак ще кажете убивали сме животни , чувствали болка , живеели в лоши условия … винаги някой просперира на чужд гръб и това е присъщо на всичко живо , било то растения , гъби или хора разбира се . Със сигурност съм съгласен , че е по-добре кравите да се гледат в малки ферми и да се извеждат на паша , само че това явно не работи достатъчно добре от икономична гледна точка , за съжаление . Другото забавно е наричането на месото труп , е така си е , не отричам , само дето и вие не пасете от ливадата , добре е да се сещате чат пат . И растенията почват да гният веднага след като се откъснат . Вместо да поучавате другите и да им обяснявате колкото сте велики , вървете си по пътя , който сте избрали , без да забравяте , че повече от един път винаги има ! И още нещо … Ако е толкова вредно место , ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ Е ТОЛКОВА ВКУСНО ! Аз не съм чул досега някоя сърничка да ръфа пържолки …

 4. Диди

  Петко, на много хора не им е вкусно. Мисля, че се бъркат понятията. Харесваме соленото, подправките, салатката, сосчето…и тн. Аз досега не съм видяла някой да яде сурово месо с кръв и да твърди, че му е вкусно (може и такива да има, но масово?).
  На мен пък ми е смешно защо след всяка подобна статия с факти, някой все ще се засегне, че „обясняваме колко сме велики“ 🙂 Не, така ти се струва.
  Да, всеядни сме в този смисъл, че сме все още млад еволюционен вид, но пак казвам – това, че можем, не значи, че е естествено и пригодено за нас. Освен това изказвам своето мнение, ясно ми е, че несъгласни винаги има, и пътища много има.
  Вкусът се превъзпитава както всяко нещо. Просто опитай да ядеш само месо, ,примерно варено, без никакви подправки, без нищо друго и виж сам дали ще ти се услади и колко време ще издържиш, дали ще ти стане тежко, неприятно и така нататък. Както е в природата, хищниците поглъщат всичко веднага, а хората лигаво се отвращават от вътрешностите, екскрементите, кръвта, секретите, мозъка и очите.. ами това е трупа, с всичките нечистотии, които магазините прилежно скриват в чистичка опаковка. Нека хората хванат и убият животно, да го разкъсат и изядат докато е още „топло“ и тогава няма да има нужда от подобни статии и спорове.
  Мир да има! 🙂

 5. Диди

  „Целта на всеки вид е да оцелява , колкото повече видове храна може да ползва , толкова по-добре . Веганите искат да ограничат голяма част от тази храна , някак си не изглежда естествено според мен .“
  Ти като живееш в България едва ли си умрял от глад и целта ти е да оцеляваш като стреляш гълъбите от балкона. Всички биологични видове знаят точно с какъв вид храна да оцеляват без някой да им го показва, просто знаят. Само ние се лутаме някъде по средата, но хайде да не говорим за оцеляване точно в тези условия, защото не е реално.
  А веганите какво искат. Първо не е много коректно така да се обобщават хората, но да кажем, че искаме ненасилие и право на живот за всички същества, защото сега е много по-лесно от всякога – има храна, дрехи, мебели, козметика и препарати от естествени материали, за които не е нужно някой да страда и умира. Толкова ли е сложно да бъдем малко по-отговорни? Животновъдството е огромен замърсител, хаби ресурси в невероятни размери, създава болести при човека заради всичката химия, гмо култури, нехигиенни условия на живот, насилствен начин на умъртвяване – и след всичкото това, единия ВКУС ли е най-важното, няколко разглезени рецептори на езика. Ами, това за мен не е сериозно изказване и отговорна позиция.

 6. Ваня

  За съжаление вкусът в чинията е много по-лесно разбираем от насилието някъде далеч…на дестина километра примерно.
  Вкусът и евтиното ( защо ли….) месо са близо до нас, не са в Африка или Южна Америка.
  Смятам, че хората, които насричат себе си „месоядни“ са в малка грешка…аз разбирам за нормално да ядат месо 3-4 пъти в месеца, а не всеки ден по 2 пъти!!!!

  Защото ако вие, месоядни, консумирахте месо в тези граници, едва ли гладът за трупове щеше да е в такива размери. Пак щеше да се яде месо, но нямаше да има такава индустрия, която именно според мен е пробелма!
  Но да- месото е ДЯВОЛСКИ вкусно, та затова нека гледаме крави на площ метър на метър! Нали вкусът е най-важен!

 7. Мина

  Откога пък маймуните са всеядни? Аз знам, че са суровоядни плодоядци. Имаш ли някакви материали, описващи маймуните като всеядни?

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design