Highslide for Wordpress Plugin
BulgarianEnglishSpanish

ХРАНАТА ЛЕКУВА

Интервю със Слави Славов от Лечебен център Vita Rama.

 

01 Plodova Torta Vita Rama

 

1. Какво е за вас храната?

Храната е един от основните фактори за живот. Тя е средство, чрез което тялото си набавя всички необходими вещества и елементи, необходими за нормалното функциониране на организма. Ако консумираме и комбинираме храната по правилен природосъобразен начин, тя ще ни даде наслада, жизненост и пълноценно здраве.
Храните от суров вид, като плодове и зеленчуци, захранват най-качествено нашите клетки. По този начин ние се грижим и за емоционалното състояние на организма.

 

02 Zelen Sok Vita Rama

 

2. Всяка храна ли може да бъде лечебна?

Най-лечебните храни са сезонните плодове и зеленчуци, и в минимални количества всички видове семена, ядки, зърнени и бобови култури, приготвени чрез технологични процеси, които запазват голяма част от полезните им вещества. Правилното комбиниране на храните, в съчетание с правилното им приготвяне, са ключови фактори храната ни да бъде лечебна. Клетките се нуждаят основно от фруктоза и глюкоза и минимални количества аминокиселини и мастни киселини, за да функционират пълноценно.
Тялото използва прости структури, чрез които възстановява клетките. А храните с най-лесно усвоими хранителни вещества са плодовете, зеленчуците, семената и ядките.
За да разгради и усвои сложните структури, намиращи се в месото, млечните продукти и яйцата, тялото изразходва голям ресурс от енергия.
Постигането на хомеостаза или равновесие в организма, е възможно чрез поддържане на алкално-киселинен баланс, състоящ се от 70-80% алкални храни (плодове и зеленчуци) и 20-30% киселинни храни(зърнени, бобови, семена, ядки, животински).

 

03 Salata Vita Rama

 

 

3. Как приготвяте храна, която има лечебни свойства?

Голяма част от храната в Лечебен център Vita Rama се предлага в суров вид. Въпреки това, някои от тези храни също минават през технологични процеси на приготвяне като:
• Предварителната преработка на някои сурови храни, чрез изкисване, влияе благоприятно за по-доброто храносмилане и улеснява разграждането на хранителните елементи. Например, кълновете като люцерна, китайско бобче, пшеница и леща, които са изкиснати и покълнати, преобразуват белтъчините, въглехидратите и мазнините в лесно усвоими структури. По същия начин, чрез изкисването на семената и ядките, ние премахване инхибиторите в тях, които пречат на храносмилането.
• Изкисването на храните е основна част и в приготвянето на зърнените и бобовите храни във Vita Rama. Така те преминават през по-кратка термична обработка и запазват повече хранителни вещества.
• Други сурови ястия, като сурови крекери, се приготвят чрез изсушаване в дехидрататор на температура до 37 градуса. По този начин се запазват всички лечебни свойства на храната.
• Блендирането на различни сурови храни до получаването на хомогенни смеси като пастети, дипове, шейкове и други кремообразни ястия.
•Готвенето на пара, като зеленчуци на пара, приготвяне на вегански кюфтета, безглутенов хляб във фурна, която готви на пара и др.

 

 

04 Surova Krem Supa_Vita Rama

 

4.Разкажете ни за здравословните програми, които провеждате и връзката им с храната?

Лечебното хранене е в основата на здравословните програми Здраве, Детокс, Отслабване и Жизненост, които провеждаме в Пампорово до 15 Септември. Ние постигаме баланс и хармония на физическо, умствено и духовно ниво, чрез цялостен подход към здравето – здравословно лечебно хранене, физически упражнения и ежедневно движение, методи за релаксация и медитация. Но храната, както и правилното хранене, са в основата.
Както вече споменахме, за да запазят максимално лечебните си свойства, храните във Vita Rama са сурови или се приготвят чрез: накисване, покълване, сушене на слънце, сушене на дехидрататор, ферментиране, готвене на пара, варене. Всички храни се комбинират по определени правила, с цел улесняване на храносмилането и качественото усвояване на хранителните вещества и запазване на енергийния баланс в организма. Храната, която се предлага във Vita Rama се приготвя предимно с традиционни български продукти.

 

05 Kachamak Vita Rama

 

5. Разпространено мнение е, че да се храниш здравословно е скъпо. Така ли е наистина ?

Разбираме добре, че когато се каже здравословно хранене, много хора смятат това за скъпо удоволствие, главно заради био и супер храните. Тези храни са прекрасен източник на качествени хранителни вещества, но всяка от тях може да бъде заменена с достъпни местни, традиционни български храни. Ние имаме български суперхрани като шипка, арония, мечо грозде, боровинка и други. Също така, всеки от нас може да си позволи традиционни български продукти като жито, леща, боб, нахут, просо, елда, ечемик, царевичен грис, шарлан, краве масло. След правилното приготвяне и комбиниране на храните, за да се чувства добре тялото ни и да е пълно с енергия, много важна е консумацията на местни сезонни хранителни продукти. Голяма част от българите имат баба и дядо, които са запазили традицията да отглеждат домашни храни на село, нещо от което можем да се възползваме.

 

06 Hliab Vita Rama

 

 

6. Какъв съвет бихте дали на хора, които имат желанието да променят начина си на хранене?

Първото, най-важно нещо, е да се обърнат към специалист натуропат, който, според индивидуалното здравословно състояние, да изготви подходящ хранителен режим и да даде правилни насоки за спазването му.
Има и основни правила, които могат да бъдат спазвани за разтоварване на организма:
• При ставане сутрин да се пие голямо количество топла вода, след което да се консумират сокове – плодови или зеленчукови, а до обяд някакви плодове.
• Да се изключат или намалят временно продуктите от животински произход като месо, млечни продукти, яйца, риба и да се ограничи консумацията на хлебни, тестени и рафинирани продукти.
• Около 70% от храната, която се консумира да бъдат плодове, зеленчуци, кълнове, 10% задушени зеленчуци, 10% семена и ядки и 10% зърнени и бобови храни.
Могат да се приемат и различни хранителни добавки, които са на достъпни цени на българския пазар – пчелен прашец и бирена мая.
След като бъде усетен благоприятният ефект на разтоварването, то се превръща често в стимул за дългосрочна промяна към здравословно хранене и начин на живот.

 

07. Slavi Slavov, v Kuhniata na Vita Rama

 

Ако искате да усетите благоприятния ефект от лечебната храна на Vita Rama, прочетете повече и се запишете за здравословните програми на Vita Rama.

 


Още публикации:

 

Няма коментари

...

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design