Highslide for Wordpress Plugin
BulgarianEnglishSpanish

Темпе

 

Темпехът е храна, направена чрез контролирана ферментация на сварени соеви зърна с ризоспорус молд. Този фермент на Темпех свързва соевите зърна в компактна бяла маса и произвежда естествени антибиотични агенти, за които се счита, че увеличават телесната защита от чревни инфекции и която оставя соевия изофлавин непроменен.
Темпехът е бил любима храна и основен източник на протеини в Индонезия в продължение на няколко стотин години, но става все по-популярен в света, тъй като се увеличават значително хората, особено вегетарианци и вегани, нуждаещи се от изофлавин. Те, освен другото, откриват разнообразния и добър вкус на Темпех, намират структурата и протеиновото съдържание за интересно.
Темпех е много хранителен и съдържа множество здравословни съставки, включително основни аминокиселини и соеви фитохимикали. Основните фитохимикали, всъщност, са изофлавин и сапунините. По-популярните здравословни ефекти на изофлавина са: заздравяване на костите, намаляване симптомите при менопауза, намаляване риска от коронарни болести на сърцето и е антикарценогенен. В Темпеха са запазени всички фибри на соевото зърно; ензимите му, образували се в процеса на фермантация, подобряват храносмилането.
Темпех има относително твърда структура и аромат на гъби. Може да бъде използван по различни начини – обикновено се запържва до златисто-кафяво, но често се използва и като съставка към супи, салати и сандвичи.

Източник: Мy Organic Market

Още информация: Ecovege

 

 


Още публикации:

 

Няма коментари

...

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design