Highslide for Wordpress Plugin
BulgarianEnglishSpanish

Старото ново

 

 

Голяма част от гардероба ми е „втора употреба“ и въобще не го крия. Още от ученическите години манията по ровенето в претъпканите магазини се оказа евтин начин за сдобиване с нови парцалки. Между другото, някои от които, съвсем здрави и до ден днешен.

Плюсовете на подобен вид пазаруване са много и ще се опитам да изброя някои от тях, поне лично за мен:

 • ниска цена

Независимо дали дрехите се продават на килограм или индивидуално с етикет, някои от тях дори нови, най-вероятната цена за блузка е 2-3 лв, дънки и панталони 7-8, якета и горни дрехи под 20 лв. Разликата е очевидна.

 • рециклиране на материалите

Идеята, че по света има хиляди милиони хора и тези хора заедно с хиляди милионите си дрехи, чанти и обувки, биха направили земята един огромен контейнер за общо взето годни за употреба неща, ако всички изхвърляха старите си вещи. Износването на употребявани вещи спестява ресурси, материали, вода, електричество, труд и както вече посочихме, много пари.

 • единични бройки

В магазините за втора употреба няма да откриете цветове и размери на една и съща дреха, което е и най-интересното. Ще си имате уникална, единична дрешка (чанта, обувки, няма значение) без да рискувате при следващото си излизане до магазина да срещнете някоя съседка със същата блузка от кварталната разпродажба.

 • по-високо качество

Тази точка е относителна, защото разбира се продават и боклуци. Но поне от личния си опит досега, изключително здрави и запазени дрехи съм намирала в „килото“, някои от които нося вече години. Не знам дали защото идват като цяло от страни с по-висок стандарт на живот, но разлика определено се усеща – дори и носени преди това от друг човек.

 • утвърдени марки

Безбожно скъпи са лъскавите стоки по главните улици. Всички знаем колко време се гради марка, колко от парите, които даваме, се вливат за маркетинг и реклама, и всичко останало. Една световна марка като United Colors of Benetton, които аз принципно харесвам, може лесно да се намери в магазините за втора употреба, на цени 20 и 30 пъти по-ниски от тези в магазина.

 • огромно разнообразие

Не казвам, че в другите магазини няма разнообразие, напротив. Но обикновено масовите магазини залагат на еднотипни модели, текуща мода и някакви измислени тенденции, които много хора не желаят да следват. В магазините за втора употреба обикновено може да прекараш и часове, защото често са добре заредени, особено когато вкарват стока.

 

 

Това разбира се са само мои размишления. Чувала съм от някои хора, че едва ли не ги е гнус да носят подобни дрехи, но всичко това ми звучи като огромен предразсъдък. Лесно е, евтино, и не на последно място, екологично.

 


Още публикации:

 

2 коментара

 1. Eoc

  страхотни попадения имам в тези магазини 🙂 последното – чисто нова рокля Noa Noa за 5 лева 🙂 как да устои човек 🙂

 2. Диди

  И аз много си обичам парцалките, винаги излизат много много по-удобни от повечето нови и лъскави дрехи от „мола“ 😉

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design