Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Слънчеви дни

Поглеждам през прозореца и сутрин това, което виждам е мрачното и посивяло небе, малкото сняг по дърветата, скучният и тъмен блок отсреща. В стаята е леко хладно, но все пак не е и като навън 🙂 Няма лошо.. зимата е подходящо време да четеш, да учиш или да работиш – някъде на топло с прилично количество чай, кафе и хубава музика.

 

 

От няколко дена си мисля да напиша статия за парковете в София. Може би защото ми липсват, но пък си имаме Витоша. Бяла, величествена, студена и снежна. Е, може би не чак толкова величествена, колкото Рила или изобщо по-високите планини с по-малка намеса от човека и туризма, но все пак – планина. За Витоша ще пиша в някой друг момент, когато имам желание да гледам сняг.. може би лятото 🙂 А сега имам желание да виждам слънце, определено! Да легна на меката трева и просто да поемам слънчеви лъчи.

 

 

В едни такива меки пролетни дни винаги бих предпочела да изляза от София, но и тук има къде да се иде, когато нямаш особено време за пътуване или просто решиш да прекараш мързелив следобяд в парка.

 

 

И понеже съм си кулинар, може би любимият ми „спорт“ си остава пикникът на открито с най-различни занимания за в парка – топка, хек, фризби, разходки, който каквото си харесва и го влече. Всъщност и тук могат да се открият няколко по-скрити места, където гората изглежда почти като истинска 🙂 Шумът от колите почти не се чува, а с малко повече въображение можем и въобще да не забележим сградите наоколо. Трябва ни просто една раница и нещо лесно за хапване като хумус със свежа краставичка.. например.

 

 

Южният парк е един от големите паркове в София и за моя радост достатъчно близо до вкъщи, за да мога да стигна пеша безпроблемно и бързо. Според официалната информация (доколкото може да е официална Wikipedia) в южния парк се срещат 65 вида птици, 29 от тях защитени, а 2 записани в Червената книга на България. Как се справят те обаче със шума и заведенията наоколо, не ми е много ясно.

 

 

Всъщност мястото е достатъчно голямо, за да успеете да се изолирате от тълпата и крясъците, всичко зависи от това, което търсите. От личен опит знам, че не е много безопасно да си опънеш одеялото за пикник и разни топки да се появяват от време навреме в чинията ти 🙂

 

 

Борисова градина е най-големият парк в София. Преди е била разположена в покрайнините на столицата, които с разрастването ѝ стават неин център. Днес в нея се намират стадионите Васил Левски и Българска армия. Най-напред паркът е наречен „Разсадника“, впоследствие преименуван на „Пипиниера“. До 1885 г. паркът е популярен и като Цариградската градина. След раждането на престолонаследника Борис Търновски е именувана „Княз-Борисова градина“. По времето на тоталитарния режим (1944 – 1989 г.) името е сменено на „Парка на свободата“, а след демократизирането на страната паркът отново е преименуван на Борис III.

 

 

И отново тук, най-слънчевите спомени са пикниците с любими хора. А какво по-хубаво от слънце, зеленина, приятели, вкусна и свежа храна, само положителни емоции.

 

 

 


Още публикации:

 

Няма коментари

...

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design