Highslide for Wordpress Plugin
BulgarianEnglishSpanish

Световен ден на Вегетарианството

По случай 01.10. – Международен ден на Вегетарианството – реших да споделя стара моя бележка от семинара „Здравословно хранене“, който се проведе тази година в София на 01.05.

 

 

Така и не си взех някой тефтер с идеята просто да ида и да слушам – историите и личния опит на интересните лектори, които тази година взеха участие на семинара Здравословно хранене, организиран от zdravjivot.org.

И оттогава, някои по-интересни акценти ми се въртят из главата, вероятно за всеки твърде субективно, за някои незначително, но ще се опитам да нахвърля основните неща, които ми направиха впечатление. За да не забравям :)

Вероятно най-основното и същественото, най-важната черта, която обедини всички лектори, беше това, че здравословното хранене само по себе си.. не помага. Всичко, което е хубавата, чиста, растителна храна, трябва и е нужно (защото “трябва” може би не е най-подходящата дума) да се съчетае и хармонизира с духовното, емоционално и цялостно /холистично/ здраве на човека. Повечето от лекторите практикуват в ежедневието си някаква форма на духовно усъвършенстване. Дали ще е йога, някакво пречистване, различни духовни практики – разбира се, такива има много, въпрос на личностно усещане.

Макар почти да не говореха за спорта, то е ясно, че движението върви ръка за ръка с хубавата храна, а най-добрия спорт – с лопата в градината :)

 

 

Някои от основните неща, които запаметих:

В супермаркетите и масовите магазини над 80% от така наречената храна, всъщност не е храна – нещо на пръв поглед пределно ясно за вегани и суровоядци, но и ужасно неясно за останалата част от населението.
Mедицинските лекарства и медицинската козметика носят само временно решение на проблема, като най-често потискат симптомите, до следващия здравословен проблем, който в масовия случай се разраства до хронично състояние – нещо, което също мисля за пределно ясно, но колко хора живеят на лекарства, дори и на 30 години, защото не търсят корените на проблема (включително и лекарите не го търсят).
Oсвен какво ядеш много е важно и как го ядеш. Някои основни насоки са да бъдеш спокоен и благодарен по време на храненето, да дъвчеш добре, да се наслаждаваш на храната, да не се храниш ако си ядосан, разстроен, болен и т.н. Както се казваше в някоя от лекциите – няма нужда от дълги молитви и приготовления, само няколко думи са достатъчни – любов, любов, любов и благодарност.
Движението на веганството би трябвало да върви наред с движението срещу силно рафинираните храни. Не само животинските продукти, но и вегетарианските преработени стоки убиват – бяло брашно, бяла захар, маргарин, рафинирани мазнини, газирани напитки, и т.н.
Не яжте маргарин, това е пластмаса. И един от любимите ми цитати за деня – не се живее дълго щастливо с пластмасови клетки.

 

 

Д-р Гайдурков мисля, че всички го знаем. Според него, а и според цяла наука, натуралната хигиена, съществува човешка храна, храна за хомо сапиенс, основно в пет големи групи – плодове, зеленчуци, сурови ядки, зърнени, бобови (семена).
Чичо Митко излезе и с абсолютна убеденост сподели, че всичките предишни твърдения на хората преди него нямат никаква стойност ако храната не е чиста. Информирайте се за местна, сезонна, по възможност био/органик чиста продукция. Винаги предпочитайте сертифицираната био храна пред масовата, ползите са очевидни.
Нашите канадски приятели Вера и Милен показаха, че е възможно да се роди и да се отгледа дете на изцяло растителна, сурова храна. Като е важно да се отбележи, че детето е и кърмено до почти три годишна възраст.
Столетниците по света… Специалистът по Holistic Nutrition Надя Петрова ни разказа за столетниците по света, които въпреки огромното разстояние на картата и всички специфични за района си условия на живот, имат някои общи черти. На първо място това е физическата активност, трудът навън, чудесната физическа форма до дълбока старост. Над 90% от храната на тези хора е била растителна, като в редки случаи са си позволявали риба, млечни продукти или други животински продукти. В много култури и религии месо се е приемало само на празници и специални дни, но в никакъв случай това не е било ежедневие. Освен това тези хора се хранят изключително пестеливо – малки количества за много години здраве. Важно е да се отбележи също, че в тези култури възрастните хора са били силно почитани и обичани от останалите. Някои от т.нар. супер столетници (над 110 години) са живеели с чувството, че са ценени от по-младите и че имат какво да оставят на света със своята мъдрост и опит.
Също мисля, че Надя разказа как мозъкът не прави разлика между истински и фалшив стрес. Тоест – да си хапвате вечерята пред някой ужасяващ хорър/трилър епизод пред телевизора, не е най-добрата идея.

 

 

Сигналът от стомашните сокове до мозъка “пристига” за около 20 минути. Т.е. не преяждайте до степен на насищане. Винаги е по-добре да станеш от масата малко гладен, това е защото мозъка все още не е получил информацията за храносмилането, но всъщност стомахът е сит. Това е основен закон за дълголетие.
Още едно чудесно дете веганче “излезе на сцената” като родителите му разказаха с какво всъщност се храни едно дете на вегански режим и колко много е важно да имаш подкрепата на някой, на който вярваш на 100%, който да ти помага в тези условия на тотална изолация и недобронамереност от страна на лекари, детски градини, общество и т.н. Също колко е важно майката да кърми възможно най-дълго време, в случая до към 3 години.
Научихме, че не е добре да купуваме хляб с мая. Не е добре храната да се реже и “пробожда” с метални ножове и прибори, защото това напълно ни отдалечава от волята на природата. Добрият хляб се приготвя с квас, по възможност от био органик зърнени култури. Не е добре храната да престоява дълго, оптималният вариант е да се приема непосредствено след приготвяне и за предпочитане с минимална или никаква термична обработка.
Научихме, че е хубаво първата и последната хапка от храненето да е сурова растителна храна… научихме и някои практически идеи за приготвяне на здравословна растителна храна.

 

 

Още коментари по публикацията от Земя назаем


Още публикации:

 

7 коментара

 1. kalin ivanov

  mnogo prosto i qstno poslanie za osnovnite ne6ta v pravilnoto hranene!

 2. Диди

  Наистина са основни. Темата е огромна и необятна, но вярвам всеки човек може да намери своята златна среда, така че да се чувства добре със себе си и околния свят. Разбира се, без да пречи на останалите 🙂

 3. Давид

  Мисля че когато някой започне да осмисля храненето като нещо свещено, а не като просто наяждане, тогава ще забележи че и неговия светоглед се е променил. Може да забележи че е част от една по голяма система и да започне да открива скрити взаимовръзки между себе си и света, някои чувстват себе си като част от гората, други като част от квартала, други са американци, някои са планетарни жители, други се осъзнават като вселената. Така или иначе има избор – има и значение с какви храни, мисли, чувства, хора, желания и намерения си взаимодействаме в реалността на нашата планета Земя.

 4. Диди

  Със сигурност светогледа се променя. Надявам се само да е към по-добро 🙂

 5. Давид

  Да и промяната е тук сутринта рано на ставане с отворени очички и светът вече не е същият, лошото не е чак толкова лошо и доброто не е чак толкова добро и всичко е прекрасно да се изживее сега на мига.

 6. Диди

  Това като ми го написа така и се сетих за една велика песен: http://www.youtube.com/watch?v=m5TwT69i1lU
  Поздрави!

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design