Highslide for Wordpress Plugin
BulgarianEnglishSpanish

Сбогом, плик!

 

 

Тази година, на 01.10. (което между другото е Световен ден на Вегетарианството) държавата най-сетне реши да вгради една дълго очаквана зелена идея. Увеличи значително цената на еднократната найлонова торбичка с благородната идея да се ограничи използването и заради пагубното въздействие върху околнaта среда.

Плюсовете, мисля, са видни за всички. Какво можем да използваме? Хартиени и текстилни торби. Някой ще каже, че за хартия се изсичат дървета, но този вид опаковка трае много, много по-дълго. По-екологично, по-естетично, по-удобно със всичко в една голяма здрава торба, отколкото хиляди малки найлонови пликчета, здраво насадени в консуматорската ни култура.

Не ме интересува колко струва найлонката или дали е безплатна – от няколко години се опитвам всячески да ограничавам употребата им, като нося пликче в чантата си или нося от вкъщи голяма хартиена торба. Дори и да нямам торба в себе си, винаги може да съберете всички продукти на едно място, вместо лелките в магазина да слагат всяко отделно нещо едва ли не в отделен найлон.

Точно седмица след поскъпването на найлонките, със съжаление забелязах прибирайки се към вкъщи, поне пет човека с напълнени от магазините найлонови торбички, около 4-5 на брой само в един човек. Изключително ме натъжава цялото това разточителство и като цяло непукизъм към нещо, което може да е толкова дребно и незабележимо, но стане ли веднъж навик, лесно можем да помогнем на природата и себе си.

 

 

Как се справяте с хилядите найлонки, които ви пробутват продавачите за най-малкото нещо? Аз обикновено отказвам и ме гледат доста странно. Дали увеличението на цената ще промени масовото съзнание или са единици хората, на които реално им пука. Времето ще покаже.

– – –

Интересно предложение от Print Guide

 


Още публикации:

 

2 коментара

  1. green flower

    Диди, аз от поне 3-4 години опитвам да избягвам или поне да намалявам употребата на найлонки. От 10 пазарувания, 1 ми е с 1-2 торбички, защото примерно съм забравила платнените…И, да, гледат сууупер странно лелките! Някои казват „Ама те са безплатни, не се притеснявай“, други просто правят физиономия и продължават да натикват нещата в торбичката и аз демонстративно си ги изваждам, благодаря и си тръгвам! Не могат да поберат защо, аджеба, не ползвам торбички и като им обясня, реагират така, сякаш ама нииикога не са чували подобно нещо!
    Дано хората се променят! Не знам и на бабите какво им стана с тия торбички, поне те си бяха свикнали от соц-а да ходят с платнени, ама се разглезиха много!

  2. Диди

    Мнооооооооого трудно се изкореняват навиците, аз по принцип избягвам да правя обобщения, но в масовото ни съзнание има един такъв просташки непукизъм и подигравателна нотка. Като това да ти натякват, че е безплатна и кой се бил загрижил за екологията. Ами кой ?! Често излизаме на природа и където мине човек, остава пластмаса; масово се намират бирени бутилки, пликчета и всевъзможни боклуци. Иначе излизат на чисто и на зелено. Може би и ние трябва да сме по-любезни, но настоятелни както е в случая с продавачите. Важно е да се даде положителен пример, според мен.

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design