Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Сандански

Връщам се назад в спомените си, за да споделя малко снимки от този южен, топъл град.

 

 

Град Сандански е разположен в полите на Пирин и се слави с уникалния си климат и лековити минерални извори.

 

 

И колкото по- на юг отиваме, толкова повече усещаме гръцкото настроение, леко загатнатия средиземноморски климат, лежерните дни и зелените паркове. Въпреки че снимките са правени все още в ранната пролет, то можете да си представите за какви температурни стойности говорим през топлата част от годината.

 

 

Градът ми направи много приятно впечатление със зелените си, просторни паркове и високи иглолистни дървета. Казват, че Сандански се гордее с градския си парк, наречен през 1981 г. „Свети врач“.

 

 

На територията от 344 дка. виреят над 200 средиземноморски растителни вида, някои от които природни забележителности на над 550 години.

 

 

В района на гр.Сандански се смята, че е роден и живял Спартак от тракийското племе меди. Паметникът на Спартак е един от символите на града.

 

 

И понеже на нас не ни остана много време за четене от приятни разходки в града, ето още малко полезна информация от Уикипедия:

Градът, разположен на надморска височина 240 – 300 м., е най-топлият български град през всички годишни сезони, като продължителността на слънчевото греене надминава 2 450 часа, създавайки условия за целогодишни слънчево-въздушни процедури.Планинският бриз, спускащ се от Пирин по поречието на р. Бистрица, охлажда въздуха през летните месеци.

Въздухът в Сандански е с най-ниското съдържание на алергени в цяла България и е подходящ за лечението на астматични, алергични и други заболявания. Градът е световноизвестен, като естествена лечебница и балнеокурорт. Въздухът тук е изключително чист, с ниска относителна влажност (66%), със средна годишна температура +13,9С, със сравнително малки денонощни и сезонни температурни амплитуди. Зимата е мека и влажна.Валежите са предимно от дъжд,а снегът се задържа средно за 10-15 дни.

 


Още публикации:

 

2 коментара

  1. Иван Йонков

    Трябва да отидеш през май. Градът тогава е приказен, а паркът е уникален :)))

  2. Диди

    Предполагам 🙂 През май всичко е хубаво, любимо време..

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design