Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Порто, Португалия

Порто (на португалски Porto) е град в Северозападна Португалия. Известен е с едноименното вино „Порто“ (портвайн). Заедно с град Ротердам е избран за европейска столица на културата за 2001 година.

Ние имахме удоволствието да го посетим през зимата на 2009 като пристигнахме късно вечерта и първите впечатления се оказаха доста вледеняващи и .. влажни. Разположен е на северния бряг на река Доуро (Дуеро), близо до вливането и в Атлантическия океан и времето е изключително влажно, дори бих казала неприятно през зимата.

 

 

Това, което първоначално ми направи впечатление бяха огромните, така да го кажа, зловещи сгради по централните улици. Не знам дали защото беше студено и дъждовно, или просто заради късния час, но когато видиш за пръв път едно място по тъмно, това може коренно да промени представата ти, ако никога преди това не си имал знания какво да очакваш от града. Снимките ми са доста лоши реално, но в такова време много, много трудно се снима.

 

 

Имам страх от мостове.. особено високи! А тук обходихме сигурно един от най-високите мостове в Европа, над огромна река, при това през нощта, при това на място, което не е пешеходно, а минава надземната част на метрото. И пътниците вътре сигурно доста са се чудили на тези заблудени туристи върху моста с разстояние от около два метра до релсите.. А на горната снимка може да видите горе долу каква е височината над реката.

 

 

На другия ден Слънцето пекна и заредени с нови сили тръгнахме по бреговата линия. Порто е огромен град, всъщност втори по големина в страната и когато имаш само няколко часа за разходка, наистина е доста трудно да избереш маршрут.

 

 

Обиколихме няколко търговски улици покрай реката, пълни с барове и павилиончета за туристи, няколко старинни църкви и решихме да се придържаме към водната част от града. Нямахме нито план, нито време, така че просто се ориентирахме към океана – там, където най-много духа, няма как да го пропуснеш просто.

 

 

Успяхме да открием мястото на вливането на реката в океана – зимният вятър успешно разбиваше доста мощни вълни в далечните кейове на височина 4-5 метра. И докато на предния ден успяхме да се разходим на един подобен кей върху спокойния остров, то в Порто подобни мисли бяха неосъществими.

 

 

Трудно беше да се разберем в хостела и заведенията. Колкото и да си мислите, че всички говорят английски, е не е точно така. Всички наши поръчки се осъществиха в някаква странна смес от английски, испански, португалски и ръкомахане покрай менюто.

 

 

Добре, че навсякъде кафето е кафе 🙂

 


Още публикации:

 

Няма коментари

...

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design