Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Пилета

 

Споделям с вас част от интересна статия на списание Knowledge, която за пореден път доказва човешката алчност и докъде изпадаме в отношенията си към животните.

 

 

Ако кокошките се вдигнат на бунт, те ще са цяла армия, но не го правят. Вместо това търпят условията, в които са поставени – подрязани крила, премного храна и премалко внимание. Просто крачат в пространството, което им е отредено – стоманен под, ограден с решетки, където са изложени на постоянно осветление.

Много малко хора виждат тези пилета, но пред очите ни са доказателствата за съществуването им – спретнатите редици от огромни пилешки гърди и бутчета в супермаркетите. Могат да се видят и други неща – стотици хиляди бели пера, опадали от пилета, извозвани от стопанството към неизбежната гибел.

– – –

Някога изобщо не са съществували пилета, а само дивите им предци, които са обитавали джунглите. В бамбуковите гори на днешна Индия и Югоизточна Азия все още се срещат неопитомени потомци на тези птици. Те тичат като миниатюрни велосираптори, разритват нападалите листа със силните си крака и кълват каквото си харесат.

Дивите кокошки спят високо по дърветата с глави под крилете и протестират шумно ако бъдат обезпокоени. Сред враговете им са котките, питоните и ловците.

В даден момент, преди поне 8 000 години, хората са започнали да носят пилета в селищата си. Причината не е ясна, но е много малко вероятно да са използвани за храна.

– – –

Само за изминалите пет години изследователите са открили, че женските предпочитат мъжки, които издават по-силен крясък, когато се страхуват, че си падат по мъжки с по-големи гребени. Тези „диви“ нрави са се запазили и при опитомените потомци. И до ден днешен всички пилета се страхуват дори от сенките на ястребите, много са придирчиви към партньорите си и се организират в строга обществена йерархия. Освен това пилетата са умни по свой собствен начин. Например могат да запомнят до 100 пилешки „физиономии“, способност, която е необходима, за да знаят кои са първенците.

В крайна сметка пилета се отглеждат и заради красотата им. В Япония е създадена порода с 2,75-метрова опашка, а крясъкът на друга порода трае цели 90 секунди. Най-голямо разнообразие от породи обаче е създадено във викторианска Великобритания.

– – –

Най-голямата промяна в битието на пилетата е Индустриалната революция. Тогава настъпва промяна в ценностите и приумиците на културата биват заменени от мантрата „повече за по-малко пари“. Най-напред пилетата се преместват в затворени хамбари, след това започват да ги подлагат на постоянно осветление и да ги тъпчат с храна.

 

 

В момента се отглеждат пилета с определени гени и „резултатите“ са толкова плодовити, че на планетата пилетата са повече от хората.

Днешните фабрични кокошки са два пъти по-големи от предшествениците си от джунглата и снасят 80 пъти повече яйца на година.

– – –

Справедливо ли е? Животът в плътно наредени клетки е много далеч от този в горите на Индия.

 

Автор: Роб Дън (биолог)

Източник: списание Knowledge, брой 18


Още публикации:

 

Няма коментари

...

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design