Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Печен фенел с ориз и портокалов дресинг

 

 

 

 

До преди няколко години изобщо не знаех какво е фенел. Този необичаен зеленчук има няколко имена – на английски се среща като fennel, но е още познат като резене, фенхел, финокио, див копър. По принцип анасоновия аромат не ми е най-любимото нещо на света, затова и дълго време отлагах срещата с него.

Реших да купя няколко пресни глави и да го приготвя семпло, защото не бях много сигурна в резултата. Приготвих ориз на фурна в най-класически вариант, само с вода, поправки и мазнина. Могат да се използват по-полезни и интересни видове като кафяв, червен, жасминов или някои от сортовете за ризото.

Фенела се почиства и се нарязва на дебели филии, които е добре да се мариноват предварително. Тъй като самият зеленчук много ми напомня за средиземноморската диета, такъв беше и дресинга. Правя марината от зехтин, малко сол, портокалов сок (пресен), нарязани на ситно каперси, мащерка, съвсем малко оцет. Парчетата се напояват добре със соса като се оставят да престоят така докато се сготви ориза почти напълно.

Тъй като не знаех колко време ще е необходимо да се задуши фенела, добавих го като най-горен ред в тавата и оставих да се запече леко с маринатата до получаване на приятен загар, около 10-15 минути. По-крайните части от перата могат да са много тънки и меки, така че не прекалявайте с печенето, за да не прегорят.

За финал се гарнира с прясна мащерка, магданоз или други зелени подправки.

 

 


Още публикации:

 

Няма коментари

...

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design