Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Нещо за мазане

 

Интересни продукти за веге сандвичи и паста (пица, спагети и тн.) вече се намират много лесно в по-големите градове като силно препоръчвам да предпочетете био магазините, защото соевите продукти е препоръчително да бъдат органик. И както много пъти съм казвала, подобни готови продукти не влизат често в моята кухня, напротив, мисля, че трябва да се използват максимално рядко заради силната преработка, която минават, за да постигнат този си апетитен външен вид. И все пак, това е един доста безболезнен начин да приготвите бързи сандвичи ако излизате от града за по-дълго време или просто слагате нещо за хапване в раницата за планината.

Био тофу в различни разновидности и вкусове можете да откриете в магазин Биомаг в София, а различни видове от апетитните пастетчета Allos съм срещала в почти всички останали био магазини в града. За съжаление все още сме много далеч по развитие на пазара в съотношението цена-качество, защото подобни продукти се намират твърде рядко, струват твърде много, а реално плащаме за хиляди прекупвачи и такси по дългия път от една по-развита био Европа до нашия малък и скромен пазар.

Пожелавам си за новата 2012 година повече българи да осъзнаят значението си в развитието на пазара и да подкрепят българското, родното, особено когато говорим за органик/био продукция. Малките ферми имат нужда от нас, за да бъдат функционални и конкурентноспособни за един по-дългосрочен план, когато след време ще можем да се огледаме и поне малко да заприличаме на една био Германия, където може и да има рай за веганите, но дори и да не се вписваме в разни определения и ограничения относно вкусовите ни предпочитания, важно е да държим на качеството, прясната, екологично чиста храна, такава каквато трябва да е, а не такава каквато масово се опитват да ни пробутат (буквално) с разни маркетинг трикове, промоции, абсурдно ниски цени и инвазия на огромни вериги от супермаркети със съмнително качество и много ниска енергия.

Пазете себе си и ценете чистата продукция, дори да не съставлява голяма част от храната ви. С малки стъпки всички ние можем да помогнем на био (а и не само!) производството на локални култури, нашенски плодове и зеленчуци, пресни ядки, зърнени и варива, такива каквито България е раждала и знаем от незапомнени времена!

 


Още публикации:

 

Няма коментари

...

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design