Highslide for Wordpress Plugin
BulgarianEnglishSpanish

Мисо, Конопени семена, Тофу

– Мисо (Miso) e традиционна японска подправка, приготвена чрез ферментацията на ориз, ечемик или соя накиснати във вода, сол и гъбата “Kōjikin“. Стандартното Мисо се приготвя от соя. Резултатът от тази ферментация е гъсто пюре, използвано в много сосове, топинги, маринати, супи и основни ястия, както и за приготвянето на една от традиционните японски супи – “Misohiru”. Богат на протеини, витамини и минерали, Мисо-то заема важно място на трапезата на феодална Япония. То все още се използва в традиционната и модерна кухни и е вече познато и популярно в цял свят. Мисо-то обикновено е солено, но неговият вкус и аромат зависят от много фактори и продукти добавяни по време на ферментацията. Съществуват различни видове според вкуса и вложените продукти – солено, сладко, земно, плодово, ароматно и т.н. В наши дни на пазара се предлага голямо разнообразие от Мисо разновидности.

Източник: Recipe Magician

–  Конопените семена са особено популярна здравословна храна, тъй като са много богати на хранителни вещества, като мастни киселини тип омега, аминокиселини и минерали. Около 35% от конопеното семе се състои от мазнини. Мазнината в конопеното семе съдържа 80% есенциални (незаменими) мастни киселини – линолеинова киселина (ЛК/LA, 50-70%), алфа-линолеинова киселина (АЛК/ALA, 15–25%) и гама-линолеинова киселина (ГЛК/GLA, 1–6%). Съотношението от линолеинова киселина и алфа-линолеинова киселина в конопените мазнини може да задоволи напълно нуждите ни от есенциални мастни киселини. И пълният протеин, и есенциалните мазнини, съдържащи се в конопените семена, са в идеални съотношения за човешкото хранене. 65% от протеиновото съдържание е във вид на глобулин едестин, който може да се усвоява от тялото в суров вид. За сравнение – соевите зърна трябва да се сготвят или покълнат, преди да може да се ядат. Другите ползи от конопената мазнина са, че има страхотен ефект върху кожата и косата, защото ги подхранва на клетъчно ниво. Конопената мазнина се усвоява лесно от кожата и всички тези есенциални мастни киселини веднага се заемат за работа!

Източник: Зоя.БГ

– Био наденичка (тофу)

Източник: Зелен

– Тофуто е високо хранителна, богата на протеини храна, направена от пресеченото соево мляко. То често е наричано „сиренето на Азия”, поради приликата му с обикновеното бяло сирене. Кремаво жълто на цвят, то обикновено се продава пакетирано в правоъгълна форма. Тофуто е основна съставка в кухните на много азиатски държави, където служи за приготвянето на най-различни ястия – от салати до десерти.

Източник: БГ Готвач

 

 

 


Още публикации:

 

Няма коментари

...

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design