Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Искърско дефиле

Черепишкият манастир „Успение Богородично“ се намира недалеч от гара Черепиш в уникалното, със своето разнообразие на природни забележителности, Искърско дефиле. Той е основан по време на Втората българска държава, по време на управлението на Цар Иван Шишман (1371-1393 г.), но е бил разрушен при нахлуването на османлиите.

 

 

Възстановен е през 1660 г. Наименуването на много от околностите с името на цар Иван Шишман дава основание да се предполага, че тук са станали стълкновения между неговата войска и завоевателите.

 

 

Искърското дефиле е едно от най-красивите и девствени кътчета на България. Разположено е в Западна Стара планина, там, където дивата река прорязва билото й и образува тясна скалиста пролука. Учените смятат, че реката е съществувала много преди да се образува планината и си е извоювала своя път, дълбаейки я и насичайки я на две.

 

 

Днес дефилето може най-добре да се разгледа от влака, преминаващ през него от София до Враца. По пътя могат да се видят чудни гледки като Кътинските пирамиди, Лакатнишките скали и други карстови образувания. Малкото населени места в района са изходна точка за много планинарски маршрути – от с. Реброво до връх Буковец и Лескова.

 

 

Мястото е красиво и зареждащо енергийно по всяко време на годината. Снимките тук са правени в началото на пролетта – все още студено и до голяма степен еднообразно в цветове и гледки, но малките планински цветя предвещават идването на Слънцето и топлото лято.

 

 


Още публикации:

 

Няма коментари

...

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design