Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Враца, студена

 

Ето, че дойде моментът да отделя малко време на моя роден град – китна и зелена Враца. Понеже си имам своите лични пристрастия към града и планината, то няма как да пусна една единствена публикация с красотите на това място. Представям ви Враца, градът в подножието на Балкана, през есенния и зимния сезон, когато всичко е бяло, ветровито и студено.

 

 

Признавам си, че не обичам студа и през ученическите си години съм „брала“ най-големия студ точно в родната Враца, където старите апартаменти са огромни, просторни и трудно отопляеми по какъвто и да е начин. А в училище все пак започвахме първия час в 7,30 сутринта, дори и до ден днешен не знам как успявах да се надигна от леглото, за да излезнем сутрин рано по мрачните и заснежени улици право към езиковата гимназия.

 

 

Враца има просторна централна част с няколко старинни църкви, за които, признавам си, нищо не знам и никога не съм влизала. Като виждаш нещо всеки ден покрай себе си и става така, че започваш изобщо да не му обръщаш внимание.

 

 

А в занаятчийницата с дървените украшения, икони и сувенири можете да откриете ръчно изработени подаръци от старите майстори.

 

 

В гимназията живеех пет години точно до големия централен площад на града „Христо Ботев“ с голям паметник и венец на поета революционер. Мястото е просторно и красиво по всяко време на годината, защото разкрива чудесна гледка към планината и известната за Враца местност Вратцата, където алпинисти тренират и катерят отвесните скали.

 

 

През зимата обикновено в града се задържа сняг и покрива големия площад. От терасата на апартамента ми можех да гледам постоянно планината и площада и голямата черна дупка от снимката отгоре, където като малка си мислех, че живеят караконджули и таласъми 🙂

 

 

В края на града лесно може да се стигне до скалите на Вратцата както и да се хванат различни пътеки за разходки в планината и гората.

 

 

Наблизо може да се посети екопътека към Згориград или да се отдалечим малко от града като се хванат пътищата за Околчица или пещерата Леденика. Със сигурност в околията на Враца има какво да се гледа, къде да се ходи и дори след толкова години ми е интересно и любимо все едно я виждам както първи път.

 

 

Враца, студена или не, това е мястото, което винаги ще чувствам близко и точно „свое“ си ♥


Още публикации:

 

2 коментара

 1. Дими

  Враца! Моя роден и най- любим град! Обичам Балкана и факта че е див и естествен, че човек може да се разходи на тишина и спокойствие сред природата без тълпа от туристи, без бетонени посртойки. Любимото ми място е отгоре върху Скакля – вижда се толкова надалеч като на длан.

  Поздравления за прекрасния сайт! Още едно местенце за мен от където да получа вдъхновение за здравослоен живот, еко хранене и още други.

  Поздрави,

  Дими

 2. Диди

  Здравейте!

  И на мен е роден град, но съм живяла там само 5 години (в гимназията). Отгоре върху Скакля май дори не съм се качвала! Сигурно е прекрасно.

  благодаря и поздрави,
  Диана

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design