Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Баташка планина

 

На разходка в ранната пролет посетихме Родопите и по-точно местността около Батак. Баташка планина е дял от Западни Родопи. Голяма част от природата са вековни иглолистни гори.

 

 

Районът не е труден за изкачване или разходки, но окуражителни табелки подканват туристите. 🙂

 

 

Пещерата Снежанка се намира близо до град Пещера. Открита е през 1961 година случайно от алпинисти, които за първи път влезли в нея в 9 часа сутринта и излезли късно вечерта, запленени от красотата и.

 

 

Пещерата е сравнително трудно достъпна, трябва да се изкачите по дълга еко пътека. След отклонението от главния път от гр.Пещера към гр.Батак, има около 2 км асфалтиран път, който води до паркинг ако пристигате с автомобил.

 

 

Дължината и е само 145 м, с постоянна годишна температура 9 градуса. „Снежанка“ се състои от няколко красиви зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала,изградена от снежнобял кристален синтър, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня, дала името на пещерата.

 

 

Батак е административен център в Пазарджишка област и се намира в планински район, на 1036 м надморска височина в долината на Стара река по двата ѝ бряга.

Баташките околности са обитавани от най-древни времена, доказателство за това са откритите археологически обекти: развалини на многобройни (близо 20) тракийски, римски, византийски и славянски крепости, над 10 черкви и манастири, тракийски могили, римски мост и други.

 

 

Цигов чарк е курорт на югозападния бряг на язовир „Батак“, близо до Ракитово и гр. Батак.

 

 

Мястото е интересно за палатки в по-топлата част на годината, но като курорт предлага и множество хотели, къщи за гости и частни вили в близост до язовира.

Още снимки можете да разгледате тук.


Още публикации:

 

1 коментар

  1. Къщи за гости Добринище

    Поздравления за съдържателното инфо и снимките

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design