Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Аспержи с настроение

 

 

Има неща, които просто не ядеш всеки ден. И не толкова, защото са скъпи или трудно откриваеми, ами просто защото.. така си решил. Всеки си има своите странности и специални предпочитания, а в кулинарно отношение моите А-фаворити са точно това: аспержи, артишок, авокадо… ананас, защо не? 🙂 Аспержите все пак са трудно откриваеми, за съжаление абсурдно скъпи както и още няколко неща в България, които в Европа като цяло не са нищо особено.

Но не е лошо човек да се поглези отвреме навреме и уикенда е доста подходяща основа за кулинарни приключения. Ако намерите пресни аспержи на пазара внимавайте с времето за варене, деликатни са и не бива да преварявате, за да не омекнат, но и не ги оставяйте съвсем твърди заради влакнестата част на вътрешността. Кората се бели без горната крехка част /най-приятна част несъмнено/.

Изключително лек зеленчук са и не са подходящи за основно ястие, освен ако не направите ризото или просто сервирайте като предястие.

Вкусът им е особен и не на всеки се нрави. Това им е хубавото. 🙂 Обикновено вървят със сос на сметанова основа като може спокойно да експериментирате с любимите си подправки.

На снимката: аспержите са сварени и оставени настрана докато объркам соса – пълна импровизация. Стоплих в тиган една кутийка оризова сметана, няколко скилидки чесън, зехтин, чили пипер, малко сол, 1-2 лъжици бяло вино. Всичко се обърква хубаво до получаване на желаната гъстота. Аз лично използвах доста подправки, включително прясно смлян меланж пипер.

Сервират се топли като сушените домати спокойно могат да се преместят към салатата. 😛 Добавих ги, защото ми се стори красиво цветово, но може би няма нужда от тях.

И още нещо. Винаги съм се чудела на хората, които публикуват рецепти с точни грамажи с претенцията всичко да е измерено и проверено (в интернет, кой знае.. ). Да, така се прави ако работиш в ресторант и заплатата ти зависи от това. Вкъщи няма как да стане това. А за мен готвенето е удоволствие, време прекарано в компанията на любими хора и просто няма как да повторя две отделни ястия. Няма и нужда. Експериментирайте и творете.

 

15036472_10209971828705064_5973679899904340655_n

13659153_10208996458441417_8723387038262649096_n

 

 


Още публикации:

 

Няма коментари

...

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design