Highslide for Wordpress Plugin
BulgarianEnglishSpanish

Тиквено семе

 

Семките на тиквите също са изключително полезни, дори се смята, че живеещите на Балканския полуостров народи по-рядко страдат от аденом на простатната жлеза именно поради факта, че ядат тиквено семе. В тиквените семки има повече белтъчини, тлъсто масло и смолисти вещества. Важно е обаче да не са обилно посолени. Желателно е хора с наднормено тегло да ограничават консумацията им до 30 г дневно. Тиквеното семе е полезно за страдащите от хронични чернодробни възпаления, гастрит, колит със запек, анемия, наднормено тегло, хипертония, остеопороза.

Още информация: Фитнес-бг

Тиквеното семе играе важна роля в здравословното хранене. 45%-ното съдържание на линолевата киселина в семката и фитостеринът се считат за лекарство – на първо място – срещу болести на пикочен мехур, на простатна жлеза, но високото съдържание на есенциалните мазнинни киселини в него, осигуряват защита и срещу развиването на инфаркт. Освен това, значително количество E-vitamin и Селен се намира в тиквеното семе, които предизвикват антиоксидантен и противо-възпалителен ефект в организма. Налице са и такива “proteáz-inhibitor”-и, които в червата възпрепятстват активизирането на вируси и бактерии. (Пресованото от суровото семе – зеленикав на цвят – масло е извънредно вкусно, ароматно. 57% от мазнината му представляват многократно ненаситени мазнинни киселини).
Практиките, извършени в традиционната народна медицина, след много опити на лечение, днес живеят ренесанса си. Населението търси предлаганите – от природата – възможности, които са готово дадени, сигурни и истински. Тиквеното семе вече доказало предимствата си, и заело своето достойно място в по-простото, но и по-ефективното “домашно лечение”. Някога, тиквеното семе се е считало за вкусен деликатес. Най-вкусните са извадените от едроплодната тиква – семки, които веднага се опичат. В миналото, на зимни вечери хората са ги дъвчили – изпреварвайки с тях различни болести.

Източник: Mogyi


Още публикации:

 

Няма коментари

...

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design