Highslide for Wordpress Plugin

Colour of Cinnamon

за нещата от живота и страстта да готвиш
BulgarianEnglishSpanish

Месоядството – причина за глада в света

Позволявам си да копирам статията от Вринда България, защото информацията е изключително важна, актуална и смятам, че трябва да достигне до повече хора, независимо по какъв начин ще бъде разпространена. Оригиналният текст можете да намерите тук.

 

     Автор: Джулиет Геллатли
Превод: Мадхурия Лила Деви Даси


 

 

 

 

 

 

Някои хора смятат, че въпросът да се яде или не месо е лично решение и никой няма право да налага своята воля. Аз не принадлежа към тези хора и ще кажа защо.

Ако някой ви предложи парче торта и ви каже колко захар има в него, колко калории, какво е на вкус и колко струва вие може да решите да го изядете. Това ще бъде вашият избор. Но ако след като сте го изяли влезете в болница и там ви кажат „Между другото в тортата имаше арсен” вие навярно ще бъдете шокиран.

Наличието на избор е безполезно, ако вие не знаете всичко на което той може да влияе. Когато се отнася за месото и рибата на нас нищо не ни казват и повечето хора са неведущи по тези въпроси. Кой ще ви повярва, ако кажете че децата в Африка и Азия гладуват заради това ние на Запад да можем да ядем месо? Как мислите, какво би се случило, ако хората разберат , че една трета част от земната повърхност се превръща в пустиня заради производството на месо? Как ли би шокирало хората известието, че около половината световен океан се намира на ръба на екологическата катастрофа от интензивния риболов?

Отгатнете гатанката: от увеличаващото се производството на кой продукт умират все повече хора? Досетихте ли се? Отговорът е месото. Повечето хора не вярват в това, но то е истина. Причината е в това, че месото не е съвсем икономично. За производството на един килограм месо се използва десет килограма растителни белтъчини. Вместо за това, хората просто могат да се нахранят с тях.

Причината поради която хората умират от глад е, че хората от богатите западни страни употребяват много селскостопански продукти, за да нахранят своите животни. Всичко е дори много по-лошо, защото Запада може да застави другите по-бедни страни да отглеждат храна за животни, въпреки че те могат да я отглеждат за собствена консумация.

Какво представлява Запада и какво представляват богатите хора? Запад – това е част от света, която контролира капиталовия оборот, промишлеността и най-високото ниво на живот. Запада представлява страните от Европа, включително Великобритания и също и САЩ и Канада, които понякога се наричат Северен блок. Също така на Юг също има страни с висок жизнен стандарт, такива като Япония, Австралия и Нова Зеландия. По-голямата част от страните в южното полукълбо са сравнително бедни.
Около 7 милиарда хора живеят на нашата планета и приблизително една трета живеят в богатия Север и две трети в бедния Юг. За това да живеем на всички са ни необходими селскостопански продукти, но в различни количества.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Например: дете родено в САЩ през целия си живот употребява ресурси 12 пъти повече отколкото дете, родено в Бангладеш: 12 пъти повече дървесина, мед, желязо, вода, земя и т.н. Някои от причините се крият в историята. Преди стотици години страните от Севера са завоювали южните страни и са ги превърнали в колонии, които и сега се владеят от тях. Южните страни са били богати на всевъзможни природни ресурси. Европейските колонизатори, използвайки тези страни, ги принуждавали да добиват продукти, необходими за работа на промишлеността. Те отнемали земите на много жители от колониите и ги заставяли да отглеждат селскостопанска продукция за Европейските храни. В този период милиони хора от Африка били насила превозвани в САЩ и Европа като роби. Това е една от причините, поради които сега Севера е станал толкова богат и могъщ.

Колонизацията свърши преди четиридесет или петдесет години след като колониите върнаха своята независимост, много често чрез война. Страни като Кения и Нигерия, Индия и Малайзия, Гана и Пакистан сега се считат за независими, но колонизацията ги е направила бедни и зависими от Запада. Затова когато на Запад се заговори, че е нужно зърно за изхранването на едрия рогат добитък, Южните страни нямат друга алтернатива освен да увеличат производството му. Това е само един от многото начини за това как тези страни могат да печелят пари, за да платят след това за нови технологии и необходими промишлени стоки, които могат да бъдат купени на Запад. Запада има не само повече стоки и пари, но и повече количество продоволствия. Разбира се не само американците употребяват голямо количество месо, а изобщо цялото население на Запад.

Във Великобритания средното количество месо за една година, употребено от един човек е 71 килограма. В Индия е два килограма на човек, а в Америка 112 кг. В САЩ дете на възраст от 7 до 13 години изяжда 6,5 хамбургера на седмица, а ресторантите от веригите „Фаст Фууд” продават 6,7 милиарда хамбургера всяка година.

Такъв чудовищен апетит на хамбургери оказва влияние на целия свят. И това е само в това хилядолетие – от момента, в който хората са започнали да ядат месо в такива големи количества, досега, когато месоядните буквално унищожават земята.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вярвате или не, но фермерските животни са три пъти повече от хората на планетата – 16,8 милиарда. Животните винаги са имали силен апетит и могат да изядат цели гори с храна. Но по-голямата част от потреблението идва от друга страна и се пропилява напразно. Всички животни, отглеждани за местни продукти употребяват повече растителни белтъчини, отколкото произвеждат. Свинете изяждат 9 килограма растителни белтъчини за това да произведат осем килограма месо, а в същото време кокошката изяжда 5 килограма за един килограм месо.

Животните само в САЩ изяждат сено и соя в количество, достатъчно да се нахрани една трета от населението на земното кълбо или цялото население на Китай и Индия. Но дори тези крави не са достатъчни и все повече и повече храна от едър рогат добитък се внася отвън. САЩ дори купува говеждо месо от по-малко развитите страни от Централна и Южна Африка.

Възможно най-нагледният пример за безмислено унищожаване може да се види в Хаити, официално призната за една от най-бедните страни на света, където болшинството от хората използват най-хубавите и плодородни земи за отглеждане на люцерна и огромни международни компании специално превозват със самолети животни в Хаити от САЩ, за да се произведат още повече хамбургери. За да обезпечат храната за американските говеда, коренните жители на Хаити са принудени да живеят в горските неплодородни райони, където се мъчат да се занимават с фермерство.

Хората злоупотребяват с това да извличат възможно най-голям добив от използването на земята, докато тя не стане неплодородна и безполезна. И в този порочен кръг хората на Хаити стават все по-бедни и по-бедни. Но не само американските говеда употребяват голяма част от световните запаси на храна. Европейският Съюз се явява най-големият световен износител на храна за животни – и 60% от тази храна пристига от южните страни. Представете си колко пространство заемат Великобритания, Франция, Италия и Нова Зеландия заедно. И вие ще получите площта земя, която се използва от териториите на бедните страни за добив на храна на животните.

 

 

За храна и пасища на 16,8 милиарда фермерски животни се използва все повече и повече обработваема земя. Но още по-плашещото е че площта на плодородната земя постепено намалява, а в същото време раждаемостта на планетата расте непрекъснато. Като резултат две трети от населението живее в полуглад, за да поддържат високият жизнен стандарт на оставащите една трета състоятелни жители на планетата.

През 1995 год. Световната Организация за Здравеопазване пуска доклад, който се нарича „Запълване на пропуските” и отчита настоящата ситуация като глобална катастрофа. Според отчета стотици милиони хора на Юг живеят в крайна бедност през целия си живот и около 11 милиона деца всяка година умират от болести вследствие недохранване. Разликата между Севера и Юга става все по-голяма с всеки изминал ден и ако ситуацията не се измени, гладът, бедността и болестите ще се разпространяват все повече измежду тези две трети от населението.

Основно проблемите съставляват огромните загуби от напразното използване на земята за производството на месо. Сър Криспин Текел от Оксфорд, съветник в правителството на Великобритания по въпросите за екология казва, че от логична гледна точка цялото население на Земята (6,5 милиарда) не може да живее ако се храни изключително с месни продукти. На планетата просто няма такива ресурси.  Само 2,5 милиарда човека (по-малко от половината население) могат да се хранят по този начин, като 35% от употребяваните калории ще получават от месните продукти. (Точно както се хранят жителите на САЩ)

Просто си представете: колко земни ресурси могат да се съхранят и колко души да се нахранят, ако всичкият растителен протеин, изхабен за храна на животните е употребен в чист вид за храна на хората. Около 40% от добива на пшеница и царевица отива за храна на животните и огромните площи земя, които се използват за отглеждане на люцерна, фъстъци, ряпа и тапиока за фураж.  Със същата лекота по тези земи може да се отглежда храна за хората.

„Ако целият свят поддържаше вегетарианска диета – да се храни с растителна храна и млечни продукти, такива като мляко, кашкавал, масло” – казва Тикел, “то тогава би била достатъчно храната за да нахрани 6 милиарда човека. Ако всички станат вегетарианци и изключат от своето меню месните продукти и яйцата, то населението на планетата може да се нахрани за сметка на една четвърт от обработваемата земя сега!”

Разбира се, месоядството не се явява единствената причина за световния глад, но е една от основните. Така, че не позволявайте на никого да казва, че вегетарианците се грижат само за животните!

„Моят син убеди мен и жена ми Каролин да станем вегетарианци. Той ни каза, че ако всички се хранят със зърно, вместо с него да хранят животните от кланиците, никой няма да умира от глад”., Тони Бенн

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте още.


Още публикации:

 

2 коментара

 1. Нели

  Любопитна статия. Не съм вегетарианка и вероятно няма и да стана такава, но гледам да консумирам в границите на разумното (не само месо), при това не съм сигурна, че повечето хора в България бихме могли да си позволим ежедневен месен пир. Не смятам да споря кой е прав, кой е крив – вегетарианци или месоядни -, но истината е, че всеки път, щом зачета подобна статия, тя ми изглежда малко утопична. Просто смятам, че за момента, в общ, мащабен план, вегетариантството е по-скоро идея, отколкото развита посока за добра промяна в света. Не показвам неуважение, нито омаловажавам избора и усилията на вегетарианците (според мен наистина е избор), но утопичността наистина ми се набива на очи. Например: „Той ни каза, че ако всички се хранят със зърно, вместо с него да хранят животните от кланиците, никой няма да умира от глад“? Да, освен въпросните животни (пък и, вярвам, че ще умират хора, защото и преди, и сега човекът е егоист, дали относно месо или зърно зависи от това, което е на дневен ред)… Вероятно ще кажете, че те бездруго са обречени на смърт, но ако ей сега, от днес всички станем веган и си изяждаме каквото унищожават въпросните животни, какво би се случило с тях? Ако продължат да живеят, ще ядат, ако ли не, но и ние не ги ядем, ще е двойно по-безсмислено. Разбира се, не казвам, че всички трябва да ядем месо, че консуматорското общество е правилният вариант. Аз съм от онези заблудени хора, които вярват в „златната среда“. Всичко трябва да е с мярка. Всичко трябва да е с грижа, но не и крайна, защото всяка крайност има своите последствия и никой не може да ме убеди, че те биха били добри. Мисля, че всичко (отново, както за всеки от проблемите ни) опира до морала и възпитанието. Не просто до поздрава, етикета или езика, чрез който се изразяваме, а възпитаването на самосъзнание. Но в днешни дни това ми звучи дори по-утопично от гореизложената статия. Поздрави и без лоши чувства (: Нели

 2. Диди

  Здравейте, Нели!

  Не става въпрос за спорове, а за реални факти. Вече е доста притеснителен начинът, по който експлоатираме природните ресурси и естествено, индустриалното животновъдство не е единствената причина за неравномерното разпределение на ресурсите, но е един от основните проблеми.

  Преди само около 500 години хората са вярвали, че Земята е плоска. Преди само около век жените не са имали право на глас, на работа. Преди по-малко от век дори съвсем невинни човешки животи са били унищожавани в концентрационните лагери заради някаква неясна и мътна причина, в която (за мен) няма и капка смисъл и човещина. От гледна точка на историята, тези примери влизат в доста кратък период от време. И за всичките тези малцинства от различен произход е било – утопия – да бъдат равни и да бъдат освободени, както е сега, във 21 век. Не че и сега светът се е научил да бъде толерантен към различните, но това е дълга тема.

  Имам си един любим цитата – Цивилизацията плаче докато чака всяко следващо освобождение. И след като освободихме робите, цветнокожите или евреите, след като жените получиха своето право на глас и на живот, то съвсем естествено за цивилизацията сега сме станали много по-чувствителни за по-слабите от нас, така наречените Non-human animals. И това е един процес, който, вероятно, ще се случи много бавно и мъчително, но който вече е започнал. Убедена съм в това.

  Разбира се, никой не очаква изведнъж „всички“ да станат вегетарианци. Не знам защо толкова често попадам на такива неосъществими теории. Но в индустриалното „производство“ на животни няма никакъв смисъл, нито полза – нито за здравето, нито за природата, нито за икономиката, а за безсмисленото насилие просто нямам какво да кажа. Да, утопично е да стане изведнъж или да стане бързо, но ако не стане доброволно (каквато е и тенденцията до голяма степен), то ще бъдем принудени от много по-ужасни причини – липса на чиста питейна вода, природни катастрофи, тотална експлоатация на почвите и така нататък. Да не говорим за чудовищния начин, по който се третират животните. И къде е тази „златна“ среда? – да консумираш нещо мъртво и пропито с антибиотици, лекарства, гмо култури, с които тъпчат животните… Средата на кое точно е това? Темата е дълга и тежка, но искам само едно нещо да подчертая – крайност е там, където сам си я сложиш – обикновено точно там, където стига страха, предразсъдъците, дезинформацията, навика, традициите, натиска от обществото, безотговорността… А конкретно моят морал просто не позволява безмисленото отнемане на живот и то за нещо, от което просто нямам нужда… Естествено без лоши чувства! Поздрави 🙂

Leave a comment

Colour of Cinnamon - един сайт за пътешествия, нещата от живота и страстта да готвиш. © 2011 ~ 2013 Криейтив Комънс договор
Произведението Colour of Cinnamon създадено от Диана Хърлечанова ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран договор.
Trayan Reo ~ web & graphics design